6. De kwart eeuw volgemaakt

Na het Singelfestival van 1999 werd een nieuw bestuur geformeerd: Wijnand Visser, Pieter Leek, Saskia Glas, Roline Peters, Peter Sloots, Bianca Vos, Michiel van der Drift en Floor Hovenkamp. Beeldbepalende bestuurders in de jaren daarna waren voorts José Vlak, Sylvia Vlak, Karin Dokman, Maarten Ebbers, Piet Slegt, Lara Carbaat en Nina de Graaf.

‘Just Passing Thru’ van Teatro Pachuco met de fenomenale clown Rudi Galindo

Het vierde lustrum werd gevierd met onder meer Krang, Arid, The Beatbusters en The Bomba Brothers. De theatertour met Knans & Knees en Poppentheater Lejo oogstte opnieuw niets dan lof. Dit jaar bevond de geheime locatie zich achter de meest intrigerende deur van Edam, namelijk die in het tunneltje onder de N247. Een ander onbetwist hoogtepunt was de familievoorstelling ‘Griezelen’ van Beppe Costa en het Filmorkest Max Tak. Met een wonderschone combinatie van filmische effecten, prachtige muziek en schitterend theater werd het publiek bijna anderhalf uur geboeid. Het gezelschap werd terecht beloond met een minutenlange staande ovatie.

In 2001 werkte het Singelfestival mee aan drie benefietacties voor de slachtoffers van de Nieuwjaarsbrand, waaronder de optredens van Krezip en Youp van ’t Hek in de Opperdam. In datzelfde jaar verscheen het gebouw van Berend Botje op het terrein. Om het voortbestaan van het festival op deze locatie te waarborgen werden de aanwezige bomen, struiken en lichtmasten verwijderd. De Markies maakte eenmalig plaats voor de minder sfeervolle Kathedraal. Op vrijdag kwamen Shirlee Sunflower, Stuurbaard Bakkebaard en DAAU, op zaterdagmiddag De Muzen, Orikadabra en Circus Caprioli en op zaterdagavond wijlen L’ex Maes, Scott the Magician en Yinka. Voor het vrijwilligersfeest in Nohol werd Javier Guzman gecontracteerd.

In 2002 trok de vrijdagavond meer bezoekers dan de zaterdagavond. Het was dan ook een ijzersterke line-up. Niet alleen de publiekstrekkers Kasper van Kooten en Beef voldeden volledig aan de verwachtingen, ook My Clueless Friend, Kopna Kopna, Stenzel en Kivits en DJ Maestro waren zonder uitzondering goed. Op de kindermiddag sloeg de gestuiterde karikatuurtekenaar Frank Los opdringerige kinderen en vrijwilligers van zich af met een handtasje, gaven Fred & Fred Star opnieuw een puike circusvoorstelling weg en brachten Niels, Maarten en Piet met hun daverende kinderdisco kinderen én ouders in extase. Over de zaterdagavond, en met name over de campshow van Ome Cor’s Show Duo, liepen de meningen echter sterk uiteen. Een deel van de toeschouwers zorgde voor de gewenste publieksparticipatie, een ander deel zocht teleurgesteld de uitgang op.

Het 23e Singelfestival wordt algemeen gezien als een van de beste ooit, dankzij bands als Das Pop, OLaBOLA, Silkstone en Relax, DJ Real el Canario en theatermakers als Leon van der Zanden, Mr. Spin, Marty LeGray en Pete Hoopal. De kindermiddag met onder meer Paulo & Mayka en Theatergroep Hilaria trok voor het eerst meer dan 1.000 betalende bezoekers.

In het seizoen 2003-2004 kreeg het bestuur te maken met een veelheid van problemen. Er werden bezwaarschriften verzonden tegen naheffingen precariobelasting, tegen de voorgenomen aanleg van omheinde sportveldjes op het terrein, tegen de afwijzende subsidiebeschikking van de provincie en tegen de verstrekte evenementenvergunning. Veel tijd ging verloren aan hoorzittingen, inspraak en tientallen

brieven aan de gemeente. Het 24e Singelfestival met Micha Wertheim, Alamo Race Track, Travoltas, Tasha’s World, Teatro Pachuca, de Houthakkersroadshow, Neveneffecten, Lupo, Puppets Etc., One in a Million en Zuco 103 werd ondanks uitstekende bezoekersaantallen het meest verliesgevende ooit.

Er was één lichtpuntje. In het kader van het Actieplan Cultuurbereik kreeg het festival de kans een eigen theaterproductie te realiseren: ‘Op hoop van zegen’ van het Roesttheater onder regie van Hans Keijzer. De voorstellingen vonden plaats in de loodsen van het hoogheemraadschap op het Oorgat, waar de bezoekers per koeboot naar toe werden gevaren. De voorstelling, waarin Singelfestivalbestuurder Maarten Ebbers meespeelde, was avond na avond uitverkocht en trok in totaal 800 bezoekers. Ook in 2005 en 2006 produceerde het festival locatietheatervoorstellingen van het Roesttheater: ‘Driekoningen, of wat u wilt’ (1.100 bezoekers) en ‘Vrek’ (1.400 bezoekers).

Dat het 25e Singelfestival doorgang kon vinden was louter en alleen te danken aan een gift van het VSB Fonds Beemster en diverse sponsors. Het vijfde lustrum ligt nog vers in het geheugen. Het was een ontspannen feest met mooie optredens van onder meer Teatrino dei Piedi, Gem, Fraser Hooper, The Meteors, Lejo, Dansen Tot Je Moe Band, Wouter Deprez en Clarke McFarlane. Maar de grootste publiekstrekker was natuurlijk Racoon. Op zaterdagavond werden 800 kaarten verkocht en er moesten nog eens 300 belangstellenden worden teleurgesteld.

‘Just Passing Thru’ van Teatro Pachuco met de fenomenale clown Rudi Galindo

Deze teksten verschenen eerder in De Stadskrant.