Dyzack

Er zijn er die beweren dat Erik Hofland, alias dyzack, alias Haags gitaarmirakel, ineens terug is van weggeweest. Niets is minder waar.

Na indrukwekkende optredens, óók in het buitenland, lovende recensies van drie studioalbums en het winnen van de Zilveren Harp was het even tijd voor iets anders. Van 2005 tot 2011 componeerde hij muziek voor theater, onder meer met theatergroep Vis à Vis.

Dat dyzack nu met een nieuw soloalbum komt, heeft alles te maken met een bizarre en terugkerende droom. Op This mangy soul, wat zoiets betekent als ‘schurftige ziel’, verwerkt de singer-songwriter het verlies van zijn vader die zelfmoord pleegde op een leeftijd die hij nu ook bijna heeft bereikt. Zoals in de meeste dromen krijgt persoonlijke misère een surrealistische wending: in de droom ziet Dyzack zijn vader door een medische ingreep weer tot leven komen. De verwarring is echter groot als eenmaal blijkt dat alles niet meer is zoals het ooit was.

Duidelijk is dat dyzack met This mangy soul zijn meest persoonlijke plaat tot dusver heeft gemaakt. Het album is ook een verzameling songs over verlies en de universele angst die als een Zwaard van Damocles boven de hoofden van mensen hangt. Dyzack wil echter niemand angst inboezemen: met This mangy soul steekt hij de luisteraar vooral een hart onder de riem.

http://www.dyzack.com/