PXSG

10 jaar PXSG

Het PXSG bestaat 10 jaar! Dit gilde van songwriters met haar maandelijkse open podium in PX Volendam en talentontwikkelingsproject is in die tijd flink gegroeid, maar heeft nog niets van haar oorspronkelijke charme verloren. Het draait immers om de liedjes. Al sinds 2009 is het PXSG verbonden aan het Singelfestival en levert het jaar na jaar het nieuwste songwritertalent aan om te ontdekken.

Vrijdagavond

21.30 – 22.00 uur – Jack Deen
De jonge hond van het PXSG! Jack is 19 jaar en heeft al aardig wat nummers op zijn repertoire. Zijn eerste single “Romance” komt dit najaar uit. Zelf omschrijft hij zijn muziek als melancholisch.

22.45 – 23.15 uur – Roy de Smet
De muziek van Roy de Smet is een eigentijdse en eigengereide toevoeging aan de songwriter-traditie. In het veilige voelt De Smet zich als schrijver niet op zijn gemak. Daarom treft hij zichzelf liever aan in een wervelstorm van intertekstuele verwijzingen en exotische gerechten, dan in de nachttrein tussen twee veelbezongen Amerikaanse steden. Zijn debuut-ep Mother of Two die uit kwam in…

0.00 – 0.30 – Wynn
Wynnm komt uit Idaho, maar woont tegenwoordig in Amsterdam. Waar zij ook ter wereld speelt, het publiek valt voor haar dromerige stem en melodieuze gitaarspel. Wellicht omdat ze al op jonge leeftijd optrad tijdens de open mic avonden in het café van haar familie in Pocatello. Of omdat ze geïnspireerd is door oersongwriters als Dylan en Baez en haar gevoelens naadloos weet te vertalen naar indrukwekkende muziek. Wat het ook is, van akoestisch tot breder getrokken soundscapes, Wynnm weet te betoveren.

Zaterdagavond

19.30 – 20.00 – Loes Visser
Loes heeft grote ambitie. Het liefst maakt ze later shows in de stijl van haar idool Lady Gaga.
Niet iets wat je bij een Songwriter zou verwachten. Loes heeft een geweldige volwassen stem en al een kleine selectie prachtige nummers en ze is slechts 16 jaar..

20.45 – 21.05 – Dandelion
Dandelion geeft op het Singelfestival een speciale teasershow richting de release van hun tweede album in Paradiso op 8 november. Met dit tweede album Laika, Belka, Strelka brengt Dandelion een ode aan de Russische ruimtehonden die in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw het heelal in werden gelanceerd tijdens de space race tegen de Amerikanen. Het is een ambitieus album waarbij de band zich in de studio tot het uiterste dreef: alle basistracks zijn live opgenomen in de vintage PAF! Studio van Marcel Fakkers en Dave von Raven (The Kik) in Rotterdam. Oneffenheden zijn niet gladgestreken, maar uitvergroot. Scheurende gitaren ruizen door galmkamers, piano’s zijn opengetrokken en achterstevoren afgespeeld, en de unieke close harmonies van de band zijn rond één microfoon gezongen.

22.30 – 23.00 – One Clueless Friend
One Clueless Friend is een ongekunstelde liedjeskunstenaar die tijdens optredens de tijd stil lijkt te kunnen zetten. Een ervaren, onconventionele songwriter met een repertoire nummers dat rijk is aan hooks én twists. Zijn debuut From the Sea uit 2014 liet hij zien hoe breed hij zijn talent in kan zetten, het tweede album, waarbij One Clueless Friend opereert als een hechte band, is onderweg.