Singelfestival broeinest voor lokaal talent

Singelfestival Edam vindt het belangrijk om aanstormend lokaal talent een podium te bieden en te stimuleren zich verder te ontwikkelen. Daarom brengt het Singelfestival dit jaar buiten aanstormend talent uit Belgie, Denemarken en Frankrijk ook must-sees uit Edam en Volendam. Uitblinkers op het gebied van muziek, film, dans, theater en poezie etaleren hun talent.
Op muzikaal vlak wordt het genieten voor de festivalbezoekers. Het PX Singer-Songwriter Guild is al enkele jaren hofleverancier van talentvolle singer-songwriters voor het Singelfestival en levert dit jaar onder andere Roy de Smet, Dick Kwakman en Dandelion aan. Alledrie zijn bezig met een debuut-album en alledrie hebben inmiddels hun naam aardig gevestigd binnen en buiten de regio. Dick Kwakman is al lange tijd een van de vlaggenschepen van het Singer-Songwriter Guild en laat in de theaterzaal van de Singel zien waarom dit zo is. Dandelion is een buitengewoon getalenteerde, jonge band waarvan de bandleden met hun frisse koppies een heuse Dandelionmania hebben veroorzaakt bij het Edamse vrouwelijk schoon. Net als de jongens van Dandelion halen de mannen van The Social Service (hiervoor bekend als Lupo) veel inspiratie uit de muziek van de jaren ’60 en weten ze dit tot een hedendaagse eigen sound om te zetten. Het is bijzonder dat de band na vele jaren weer optreedt in de regio. AlascA verraste vriend en vijand met debuut-album Actors & Liars. De muziek neemt je mee langs allerlei landschappen, personages en gebeurtenissen. Leo Blokhuis noemde de band dé muzikale belofte van 2012, Jan Akkerman noemde het magisch, op het Singelfestival kun je het zelf beleven.
Leonie Koorn uit Edam werkt hard aan een carriere als actrice en cabaretiere. Eerder dit jaar speelde zij al haar voorstelling Memoryland in de Singel, speciaal voor het Singelfestival speelt ze de voorstelling nog eens.
Morgan Knibbe uit Edam won met zijn afstudeerfilm ‘A Twist in the Fabric of Space’ de VPRO Documentaire Prijs 2012. Morgan is verantwoordelijk voor de regie van de trip-achtige docu over benauwende stadslandschappen en opgekropte oerdriften. De film geldt als een van de absolute must-sees van het festival.